Snail House

Ari Consult SRL
/
Residential Single-use
/
Romania
Company Name
Ari Consult SRL
ARCHITECTURAL CREDITS

Arch. Dracea Razvan-Ion
Arch. Cosulet Cristina-Maria

Project Team
M Project Civil Engineering SRL – Structure
NDC Proiect SRL – Installation
CLIENT/OWNER NAME:
Confidential
Project Name:
Snail House
Company Country:
Romania
Project Country:
Romania
Project City:
Brasov
Project Category:
Residential Single-use
Project Area:
Area: 284 sqm
Completion Date:
20230415
Project overview
The concept of the house is inspired by the surrounding relief forms at the foot of T├ómpa Mountain, on the Snails’ Hill ([RO] Dealul Melcilor) – hence the name “Snail House” – as well as the client’s request to create an open “round” shaped interior staircase. The house is situated on a deforested southern slope of the hill, at the upper limit of the buildable area, and benefits from a wide descending panoramic view of 180 degrees over a part of the city. The volumetric composition of the house reveals at the basement level a solid, prismatic base, well integrated into the hill, used as support for the upper volume with fluid-organic lines suggesting an enveloping and growing movement, similar to a snail shell, which encompasses the upper levels of the ground floor and first floor, along with the vertical circulation that connects them. This approach with fluid-organic forms of the upper volume is primarily evident on the exterior, particularly noticeable in the envelope that covers the staircase, but also through the use of rounded shapes at the corners of the house and window frames. At the same time, we aimed for the fluid-organic forms to be felt inside the house as well, through the semicircular staircase open to the living room and the exposure of the outer envelope shapes, using round-section pillars, and the curved lines at the level of the suspended ceiling on the ground floor, in the living room area. The exterior finishes were chosen to support the concept of the volumetric composition of the house by using materials contrasting in terms of color and texture. Thus, the base volume is clad in dark green, chiseled natural stone, cut into narrow slabs placed in horizontal courses, which seem to grow out of the natural terrain, while the upper volume is finished with white decorative plaster with a fine texture, allowing the light and shadow play to highlight the fluid-organic forms. Between these two volumes, to the south, lies the transparent register of glazing that borders the living room on three sides. The described volumes have an increasing footprint from one level to another, generating a succession of cantilevers both to the south and north, in the entrance area of the house, creating additional dynamics to the ensemble, which impresses any viewer.
Project history
The client played an extremely important role in the concept development process, having an input that generated inspiration: the creation of a round interior staircase. Starting with this impetus, but drawing inspiration from the existing context, the result was truly an architectural story.