Apartamenty Bałtycki

maxberg
/
Multi-Unit Residential
/
Poland
Company Name
maxberg
ARCHITECTURAL CREDITS
Project Team
author – arch. Karol Nieradka arch. Grzegorz Skalskiarch. Michał Jaroszewicz arch. Sylwia Gudaczewskaphoto – Sylwia Gudaczewska
CLIENT/OWNER NAME:
Project Name:
Apartamenty Bałtycki
Company Country:
Poland
Project Country:
Poland
Project City:
Project Category:
Multi-Unit Residential
Project Area:
2400m2
Completion Date:
20220531
Project overview
Residential building complex with an underground garage. The investment is placed on a stunningly situated plot, right next to the public beach entrance and the natural sand dunes in Świnoujście (Poland). The structure consists of 44 high standard apartments.The idea of the project was to preserve the scale of pre-war guesthouses in the seaside district of Świnoujście. Dividing it into two smaller volumes made it easier to fit them into the building lines creating an offset on the east side. Specific location of the investment in a place where the development strip slightly curves shaped trapezoidal plans of the buildings. Urban plan seeks to respond delicately to the existing context and future development on the west side. Due to the small footprint of the buildings and the surroundings of tall pine trees, it was decided to move away from the typical aesthetics of seaside hotels with horizontal floor divisions, glass balustrades that resemble luxury cruise ships. The building tries to refer to the colors of the dunes and wooden facades of pre-war villas. Vertical divisions draw their proportions from the tall trees, windows and towers of the historic buildings around.
Project history
The project has started in 2019 and has been developed for 3 years. The design and construction was very demanding for the client as this was their first prefabricated project. The subterranean section was made of site cast concrete and the other part was prefabricated. Three layer sandwich walls with the structure of reinforced concrete and ceramsite concrete. The structure itself contradicts the traditional way of thinking about large prefabricated panel system. Unique trapezoid-shaped floors, elaborated glulam truss (KVH), sloped roof, steel structure, corner windows, wooden facade and many other technical features suggested a traditional technology of the building. Despite those difficulties the Investor decided on using staircases, balconies, all the walls, both load-bearing and partition, equipped with installation niches and electrical boxes, as prefabricated elements.This exceptionally challenging design combining four different technologies: precast, on site concrete, steel and wood, was created by four independent engineering offices.